ERIK VAN HERREWEGHE de staat der dingen

Erik Van Herreweghe voltooide zijn opleiding aan Studio Herman Teirlinck in 1979.
In datzelfde jaar startte hij bij Tie 3 van Tone Brulin en speelde de hoofdrol Abu in de productie “Kapaï-Kapaï ” van A.C. Noer. Deze productie werd maar liefst 156 keer gespeeld op alle podia van theaters en culturele centra tot in Nederland en Duitsland.
Het seizoen daarop maakte Van Herreweghe samen met Kurt van Eeghem het muziektheaterprogramma “Ieder voor Zich” bij “Het Ei”.
In 1981 speelde  hij in “Mistero  Buffo” bij “Theater Arena Gent” in  de regie van  Arturo Corso.
In 1982 werkt hij opnieuw met Tone Brulin aan het “Epos van Gilgamesh” waarin hij Gilgamesh vertolkt. Deze productie gaat op tournee door België, Nederland, Duitsland en Engeland met Hongkong als afsluiter.
Daarna werkte hij tien jaar als vast lid van het Gentse stadstheatergezelschap NTG waar hij samenwerkte met regisseurs als Hugo Claus, Luk Perceval, Sam Bogaerts, Kenn Stott, Alexander Lang, Jean-Pierre Dedecker, Dirk Tanghe  enz.
Vanaf 1994 tot 1996 is hij vast lid van de Blauwe Maandag Compagnie.
Daarna gaat hij tot vandaag als freelancer aan de slag bij o.a. Arca, Het Gevolg, Victoria, Theater Antigone, De Korre, Raamtheater, Het Paleis, Toneelhuis.
In 2005 wordt hij door Luk Perceval gevraagd om mee te werken aan de Duits-Belgische coproductie “Turista” van Von Mayenburg en trekt daarvoor een aantal maanden naar Berlijn. Daar repeteert en speelt hij in “Schaubühne am Lehniner Platz” waarna de productie in premiere gaat in het” Museumskwartier” in Wenen.
In 2008 speelt Van Herreweghe de rol van “Valmont” in “Kwartet” van Heiner Müller in het kader van het Zeeland Nazomerfestival in Borssele. In 2012 speelt hij mee in de productie “Aleksej” van Frank Adam in een regie van Koen de Sutter voor “Het Paleis”, de productie staat dat jaar geprogrammeerd op het Theaterfestival.
In 2016 speelt Van Herreweghe in de productie “Hoop” van Stijn Devillé voor “Het Nieuwstedelijk”, deze productie komt onder andere op de affiche van “Theater aan Zee”.
De theatervoorstelling  “Maat voor Maat” van Shakespeare in een regie van Koen de Sutter voor Zeeland Nazomerfestival en de premiere vond plaats in de kerk van Veere, daarna werd het de opener voor het drie jaar durende evenement “Op Recht Mechelen”.

Erik Van Herreweghe was tijdens het seizoen 2018-19 ook te zien in de volgende producties:
“Hoge Weg” van Bart van Nuffelen bij het Marthatentatief in een regie van Bart van Nuffelen. Première op 15 december 2018 in de Bourla te Antwerpen en staat er tot 21 december. Vervolgens op reis in o.a. Leuven, Mol, Strombeek, en Beveren in 2019.  

“Drie Zusters” van Tsjechov bij het Zuidpool in een regie van Jorgen Cassier.  Première op 31 januari 2019 in de stadsschouwburg van Brugge, daarna reisvoorstellingen tot 16 maart o.a. te Berchem, Gent NTGent, Mechelen, Dilbeek, Leuven, Hasselt, Menen, Sint-Truiden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag. (zie speellijst op Zuidpool).   

In mei 2019 herneemt het Nieuwstedelijk de trilogie “Angst, Hebzucht, Hoop” van Stijn Devillè in een regie van Stijn Devillè. Van Herreweghe speelt “Hoop” in Hasselt, Leuven en Genk. (zie speellijst op Nieuwstedelijk).

Op 2 maart 2022 staat Erik op de verjaardag van Godfried Bomans in theater de Liefde in Haarlem met zijn Bomans Stand Up Tragedy. Naar aanleiding hiervan werd Erik door Volgspot op NPO radio 5  in Nederland geïnterviewd door Astrid De Jong.

Vanaf datzelfde jaar 22 schittert Erik als de verteller van MENS DURF TE LEVEN! , de canon van de kleinkunst van 1880 tot 1980.

In 2024 start de laatste citatenrevue der lage landen. In dit humoristisch Nederlandstalig bad met 200 citaten van 20 Vlaamse en Nederlandse taalmeesters zijn uw badmeesters acteur en verteller Erik Van Herreweghe en meestergitarist Peter Verbraken.

Op televisie speelde Van Herreweghe in tal van reeksen en hij werd bij het grote publiek bekend door zijn rol van Patrick Cremer in de reeks “Kaat en Co” met een debuterende Nathalie Meskens in de rol van zijn dochter. De reeks liep drie jaar op prime time op de VRT.
Terug naar BOMANS, stand up tragedy nu.